Getinte en donkere huid

Dineke Pelgrom heeft zich gespecialiseerd in de getinte/ donkere huid en kan u helpen om uw huid in goede conditie te krijgen/houden met speciaal op de getinte/donkere huid afgestemde producten en behandelingen.

Je zou denken dat alle huiden het zelfde zijn maar dat is niet het geval. De gepigmenteerde/ donkere huid heeft een aantal essentiële verschillen met de kaukasische (blanke) huid. Hierdoor voldoen veel verzorgingsproducten en behandelingen niet voor de getinte/donkere huid.

Verschillen tussen de donkere huid, die is toegerust op veel meer zon en hogere temperaturen, en de blanke huid.

Lees verder onder de foto’s

De donkere huid:

  • De huid is compacter en heeft meer lagen dode hoorncellen. Dit beschermd tegen Uv-straling maar de poriën raken hierdoor sneller verstopt waardoor Acne kan ontstaan.
  • De huid heeft grovere poriën waardoor het uitvloeien van talg en zweet vergemakkelijkt. In het koelere Nederlandse klimaat zal de zweetproductie minder zijn. Dit heeft gevolgen voor de samenstelling van het “cement” dat de huidcellen aan elkaar plakt en de huid beschermt. Dit maakt o.a. dat de huid gevoeliger is voor schimmels en bacteriën.
  • De huid heeft een hogere pigment productie. Hierdoor is de huid beter beschermd tegen UV-straling. Hierdoor is de huid echter ook gevoeliger voor pigmentverschuivingen waardoor de huid een vlekkerig aanzien kan krijgen. Dit kan ontstaan door zon of door wondjes (bv snij- en schaafwondjes, ondeskundige acnebehandeling) of door huidirritaties/aandoeningen bv eczeem of na laserontharing. Bij het laatstgenoemde zorgt de melanine in de pigmenten voor de warmte geleiding van het laserlicht. Omdat dit niet alleen in het haartje zit maar ook in de donkere huid kan dit littekens en pigmentvlekken veroorzaken. Daarom is een lichte huid met donkere haren het best geschikt voor laser ontharing.
  • De huid heeft veel meer en actievere talgklieren waardoor de huid vetter is. Hierdoor ontstaat een glimmende huid en is de huid gevoeliger voor het ontstaan van acne.
  • De doorlaatbaarheid van de huid is verschillend. Dit heeft gevolgen voor het vochtverlies uit de huid, dit maakt dat de huid sneller vocht arm wordt. Maar heeft ook invloed op het opnemen van stoffen uit bv cosmetica en medicinale zalven door de huid. Met name de Aziatische huid neemt heel snel en makkelijk op terwijl bij een Negroïde huid juist het tegenovergestelde het geval is. Hierdoor zal de ene huid ook veel heftiger kunnen reageren op cosmetica en medicinale zalven dan de andere huid.
  • De donkere huid neigt sneller naar keloïd vorming (lelijke verlittekening bij verwondingen). Dit kan invloed hebben op de keuze om bepaalde behandelingen niet te doen of aangepast. Bv Acne behandelingen en laserbehandelingen.
  • De donkere huid is sterker en veroudert/ rimpelt minder snel.
  • Dermatosis Papulosa Nigra is een onschuldige maar ontsierende aandoening die op de donkere huid voor kan komen. Het zijn goedaardige donkere huidaanhangsels/wratten. Deze kunnen door elektrocoagulatie worden verwijderd bij Dineke Pelgrom.

Phyto Naturelle heeft een speciale productlijn (op basis van groene thee) voor de getinte/donkere huid. Deze producten worden samengesteld uit het beste wat de natuur te bieden heeft, met verse en gedroogde kruiden en kostbare oliën uit kruiden, bloemen, noten en vruchten.

Een belangrijk bestanddeel is Kariteboter (Sheabutter) gewonnen uit de Afrikaanse boomvrucht, waarvan de Afrikanen reeds lang de heilzame werking kennen. Kariteboter activeert de celregeneratie en heeft en natuurlijk UV-filter. Kariteboter bevat o.a. vitamine E, allantoïne, linolzuur, en vele mineralen en kan als niet allergisch beschouwd worden wat betreft huid- als oogirritatie.